LA FILOSOFIA
Vins de Taller és la culminació d’un somni perseguit per un expert en plantes, jardins i paisatge, que va convertir un erm en un jardí, i uns camps en uns vinyets.
Antoni Falcón va crear Vins de Taller el 2002 a Siurana d’Empordà, tot sabent que un projecte d’aquestes característiques precisa grans dosis d’il·lusió i experiència, i conscient que la paciència i el factor temps són fonamentals en els processos que tenen com a base les plantes.
Ara fa 10 anys que va néixer Vins de Taller, una societat primer limitada a l’entorn familiar i posteriorment ampliada a un grup de socis i amics que comparteixen una mateixa manera de veure la vida. Tots ells, de professions liberals i creatives, aporten rigor, experiència i noves idees al projecte comú on preval l’excel·lència dels vins per sobre d’una producció elevada d’ampolles.
El TERROIR
Cada edició de Vins de Taller és fruit d’un llarg procés natural que combina diversos factors: pràctiques de viticultura i vinicultura pròpies, els varietals amb què s’han elaborat, el clima mediterrani i el sòl on es conreen els ceps. Aquestes característiques úniques són les que conformen un terroir, el nostre terroir empordanès.
Els camps de Vins de Taller es troben a la Regió III segons l’escala vinícola de Winkler i Amerine. El vent natural de la zona és la tramuntana empordanesa, que pot arribar a bufar per sobre dels 120 km/h. Les temperatures varien força entre el dia i la nit, sobretot en els vinyets del bosc, plantats amb la varietat Malbec. La pluviometria és irregular al llarg de l’any, típica del clima mediterrani, i escassa a l’estiu. El sòl dels nostres vinyets és àlcali, amb una textura franca, formada per un 36% de sorra, un 17% d’argil·la i un 47% de llim.
A Vins de Taller estem convençuts que els vins de qualitat provenen d’un treball constant, que comença des del moment de plantar els camps. En els nostres vinyets els ceps estan plantats densament, per aconseguir una major competència radicular entre ells i, per tant, la producció es limita de manera natural i és d’una major qualitat. El rendiment mig calculat per als ceps de raïm negre es de 0,8 a 1kg i per als varietals blancs d’1,2 a 1,5kg.
També practiquem la tècnica de la coberta vegetal en els camins entre ceps, per mantenir la humitat natural del sòl i garantir la disponibilitat d’aigua. Els nostres ceps no disposen de cap aportació suplementària d’aigua, de manera que esdevenen més resistents als cops de calor, alhora que les seves arrels penetren més profundament la terra per buscar aigua a més fondària. Aquesta tècnica transmet a les edicions de Vins de Taller més i majors notes minerals.
Conreem els ceps amb espatllera per aconseguir una major superfície de fulla i fruit exposats al sol. En captar més llum, el creixement de tots els òrgans de la planta és més profitós. Un cop els gotims de raïm estan formats, despampolem un a un els ceps, eliminant les fulles basals i permetent que els fruits madurin a ple sol.
ELS VINYETS
Vins de Taller està enclavat a Siurana d’Empordà, i respon a la imatge de la Mediterrània clàssica, amb vinyets, olivets i camps de blat.
La vinya ocupa una superfície total de quatre hectàrees de terreny, vorejades per una superfície equivalent de bosc que ajuda a contrastar la temperatura entre el dia i la nit. Al vinyet disposem de 18.256 ceps de les varietats següents:
Viognier 2.435 unitats, Roussanne 1.875 unitats, Marsanne 1.226 unitats, Merlot 7.010 unitats Marselan 1.960 unitats, Cortese 2.000 unitats, Malbec 1.750 unitats.
Els ceps que conreem són:
Viognier
Una varietat de raïm blanc escassa. La dificultat de trobar-lo i cultivar-lo el fa rar i apreciat. El seu color groc viu li dóna un to daurat al vi resultant. La gran quantitat de sucres i l’acidesa baixa del raïm proporcionen al vi gustos neutres i un alt contingut en alcohol.
Marsanne
Raïm blanc que produeix un vi molt vigorós i generós, amb un lleuger toc d’espècies.
A mesura que envelleix, el vi adquireix un color més fosc, amb un sabor més complex i una textura més espessa.
Roussanne
Varietat de raïm blanc que proporciona vins molt elegants, delicats. Tendeixen a tenir una llarga vida, així com un acompanyament d’aromes florals que accentua la seva subtilesa.
Malbec..(Cot)
Raïm negre que proporciona vins de color porpra, de textura dolça, amb una gran expressió afruitada, que recorda els fruits vermells.
Marselan
Varietat de raïm negre, és l’encreuament entre Cabernet Sauvignon i Garnatxa. Un cep de vigor moderat que produeix vins perfumats i rics en tanins, amb aromes de fruites madures o grosella, entre altres.
Merlot
Raïm negre, de cep força prolífic. Proporciona vins de color vermell intens, amb tocs porpres. A mesura que maduren es tornen més foscos i intensos. Ideal per a ser consumits de joves o amb maduració de pocs mesos en bóta.
Cortese
Raïm blanc de mida petita, conreat principalment al Piemont. Els vins que en resulten són típicament italians, amb una alta acidesa, un sabor neutre i aromes força delicats.
LES TÈCNIQUES
A Vins de Taller treballem de la mà de la natura: comprenem que no n’hi ha prou de respectar els cicles naturals de les vinyes, sinó que també cal ajudar-les a prosperar. Inspirats pels consells dels viticultors de l’antiguitat clàssica, donem a la paraula cultura el seu sentit original, el de cultiu. Les nostres tècniques són una combinació del millor de la producció ecològica, la biodinàmica i l’agroforesteria. El terroir i els varietals fan la resta.
Ecològica – Biodinàmica – Agroforesteria
LA VEREMA
El temps de verema comença a Vins de Taller a principis d’agost. Vigilem diàriament l’evolució del raïm, la concentració de sucres, l’acidesa, el seu estat sanitari i un cop arriba el seu punt òptim de maduresa, tant fenòlica com organolèptica, comença el moment de la verema. El raïm és verema de matinada, en caixes de 20kg per conservar al màxim la seva estructura i qualitats. Mantenir els raïms intactes i frescos és vital per garantir l’essència de les seves aromes. Per això fem servir un camió refrigerat que ens assegura que manté el raïm per sota dels 10ºC per evitar les alteracions microbiològiques, al mateix temps que ens dóna l’oportunitat de fer maceracions pre fermentatives amb les que aconseguim extreure les aromes primàries pròpies de la fruita sense patir oxidacions.
EL CELLER
Els raïms entrats al celler passen a una taula de selecció en què becaris, que vénen al nostre celler a aprendre, ens ajuden a eliminar fulles, gotims verds, panses i altres elements no desitjats. Com en els millors cellers de Bordeus, només els millors raïms fan els nostres vins. Ens servim també d’una premsa pneumàtica que ens permet ajustar el premsat ideal per a cada varietal i fem servir també neu carbònica per evitar oxidacions en el most o en el vi. Un cop tenim el most net, aquest és transvasat als dipòsits d’acer inoxidable, on es transformarà en vi gracies a la fermentació alcohòlica. Passats uns mesos, part del vi obtingut anirà a les nostres barriques de roure francès on continuarà el seu camí fins a convertir-se en un dels nostres vins.
Espaidelvi Botiga Paral·lel 60 Baixos 2 La Bisbal d’Empordà 972645164 – 690726552
Comparteix-me!
Comentaris recents